איך פותחים עסק בחשיבה נכונה

אין עורר כי עסקים חדשים או יזמים חדשים המבקשים להקים עסקים חייבים להסתמך היום על פרמטרים שונים שלא היוו משקל לפני עשורים.

מהם הפרמטרים שלא השתנו בהחלטה לפתוח עסק חדש 

האמת שבראייה אחורה הדרך לפתיחת עסק בדרך נכונה לא השתנתה בהרבה, רוצה להגיד שבארצות הברית של אמריקה וגם בחברות גדולות כאן בישראל הייתה נהוגה הדרך של "עשיית סקרים" או בניית "קבוצות מיקוד" (כמו חבר מושבעים) אשר היו מקבלים החלטה משותפת האחד "איך יפעל המוצר או השירות"  או "האם יש צורך בעסק כזה במחוזם" זה היה השלב הראשון בהחלטה אם להקים את העסק הזה או לא אחר כך כבר השתמשו בקבוצות מיקוד לגבי הטעם, הריח, האריזה, וההנגשה של המוצר ללקוח.

זכור לי שבבואי לפתוח סניפים לחברה שהייתה בבעלותי. כאשר ביקשתי לבדוק את השוק בחרתי שטח מחייה באחת משכונותיה של LOS ANGLES  והעמדתי דיילים אשר שאלו את אלה שהגיעו לאזור שאלות מכוונות האם לאותו עסק שרציתי לפתוח יש מקום בתוך הקהילה שלהם. ע"פ תשובות אלה יכולתי לשקלל ולקבל החלטה באם לפתוח או לא.

מה קורה אצלנו היום בישראל

סף הכניסה לעסקים בישראל הוא נמוך מאד, הווה אומר "מי שרוצה לפתוח עסק" לא צריך להשקיע הרבה מכספו וההחלטה על פתיחת העסק ובחירת קטגורית העסק קלה מאין כמוה כי המחשבה אומרת "אם ההוא מצליח אין סיבה שאני לא יצליח" פעם עוד היה בסיס חלקי לחשיבה הזאת אך היום חשיבה שכזאת רחוקה מהמציאות כמרחק קטבי כדור הארץ.

פתיחת עסק בישראל כאשר הנתון הסטטיסטי אומר כי 50% מהעסקים הנפתחים בשנה גם ייסגרו יש לשים דגש יותר רחב על ההחלטה לפתיחת העסק (ואני לא מדבר על תכניות עסקיות או חיבורים מתמטיים או הסתברויות וחישובים כלכליים המגיעים מנבואה או מהשראה כזאת או אחרת) לפרמטרים אלה אין שום אחיזה חוץ מסעיף ההוצאות ואולי הרווח הגולמי שניתן להפיק בתמחור.

הקשיבו לראיון עם דורון עמית בנושא פתיחת עסק

אנשים פותחים עסקים בישראל ללא התייעצות אם יועצים עסקיים מקצועיים אשר זאת התמחותם אלה עושים זאת לבד בטלאי על טלאי במקום תכנון האריג מתחילתו ועד סופו. החשיבה היא (ויסלחו לי קוראי) "מה פתאום שאני ישלם ליועץ עסקי" "מה יועץ עסקי יודע יותר טוב ממה שאני יודע" ומכאן הקריסות הבלתי פוסקות של עסקים שנפתחים ונסגרים באותה תרועה, אנשים אלה לא מבינים מה שמבין ראש ממשלה מתחלף בישראל "שמה שרואים מכאן לא רואים משם" . לא נעים לי לספר כמה לקוחות שמעו את המילה "לא" ועשו כן תוך שכל כספם והלוואותיהם ירדו לטמיון.

אז איך בכל זאת פותחים עסקים בישראל 

ראשית אבהיר כי אין כאן הכללה, שף מצוין פותח עסק של מסעדה ואף אחד לא יכול להבטיח את הצלחתו הווה אומר שאם העסק הוא בתחום מקצועו של בעליו אין שום בטחון כי העסק יצליח, החשיבה צריכה להגיע ממקום אחר.

  1. הגדרת עיסוקו של העסק.
  2. בחינת מיקום העסק לא לפי יופיו, גדלו, אלה לפי רמת הדרישה של הלקוחות הפוטנציאלים באזור העסק.
  3. משאל רחוב (או למי שיש יכולת בתקציב העסק לכלול סקר אומניבוס, עדיף) אך לא מייתר את שאלון הרחוב סביב מיקום העסק.
  4. בדיקת מתחרים, מחירים, ומבצעים של המתחרים הפוטנציאלים.
  5. קביעת דף ההוצאות, ההשקעה, הרכישה של המוצרים, + חישוב של 6 חודשים ללא רווח ואפילו רק הוצאות (למה שאני קורא אורך נשימה בעסק) מי שחושב שעסק שנפתח מתחיל לכסות את הוצאותיו כבר ביום הראשון "טועה" ועושה לעצמו נזק רב.
  6. תכניות מגירה לשלל של מצבים לטוב ולרע.
  7. לא פותחים עסקים ללא התייעצות ופריסת העסק לראשונה אם יועץ עסקי מקצועי. בדיוק כמו שלא היית הולך לבית המשפט או לתביעה או הגנה בלי עו"ד. זה בדיוק אותו דבר.

לסיכום

לא אלאה אותכם כאן במגוון וריבוי החשיבה טרם פתיחת עסק אומר לכם שלא כבעבר פתיחת עסק דורש מחשבה מעמיקה על מאות פרמטרים שבאים לידי משקל בחשיבה לפתיחה, חשוב שתעשו זאת נכון ולא תפתחו עסקים על סמך אינטואיציה, ההוא מצליח אז גם אני מצליח, ראו כמה כסף אני מביא לבוס שלי למה שלא אביא לעצמי ועוד מחשבות פרימיטיביות שכאלה, העולם השתנה, המסחר השתנה, וכל דרכי הפעולה והחשיבה לפתיחת עסק עברו מהעולם ורצו קדימה

בהצלחה

אם גיליתם טעות בכתיבה אנה חזרו אלינו