אילו עסקים יכולים להמשיך לשגשג גם לאור המצב הביטחוני?
לפני שנדבר על התחזיות שלנו, באשר להשפעת האירועים הביטחוניים על העסקים במדינת ישראל, הבה נקפוץ לנושא אחר לחלוטין שיסביר את הרעיון הכללי. ראשית, הבה נתבונן במה שקורה בשוק המניות, כאשר מתרחש אירוע "המוני ורועש". אנחנו יכולים (אך כנראה, לא באמת צריכים) לשלוף דוחות היסטוריים שמראים תנועות בשוק המניות, וסביר, שספציפית בתקופות שהיו בהן מקרים ביטחוניים, כלכליים, פוליטיים וכן הלאה, הדבר השפיע באופן "שלילי" על שוק המניות. כלומר, אנשים מכרו יותר וקנו פחות. על כן, השאלה היא (בהנחה שמדובר בטרנד של ממש), האם זו הייתה התנהלות כלכלית נכונה ומי הרוויח מכל זה?
איך נשארים על דרך המלך העסקית?
אם נשאל מומחים לעולם השקעות ההון, איך נכון להשקיע ואיך נכון לא להשקיע, סביר להניח שנקבל תשובה או שתיים (או אינספור) שמציינות שאין זה נכון להשקיע מתוך תנודות רגשיות ארעיות. כלומר, יש מעין אלגוריתם, דרך חכמה להשקיע ויש לדבוק בזה. אנשים שמגיבים רגשית לתפישות של עצמם וסוטים "מדרך המלך", לא נשארים במסלול שיכול להוביל אותם להצלחה. יכול מאוד להיות שההחלטה לפרוש בשיא, או לקפוץ מהספינה בשלב מסוים של המסע אכן משרתת אותם ואכן חוסכת כמה כספים, ועם זאת, הם לא יכולים לדעת שזה מה שיקרה. בייחוד אם הם פועלים מתוך מצב שאינו מאוזן או קשוב לקול האמת החכם והפנימי שלהם.
מדוע אנחנו בכלל מעלים את הנושא של השקעות בשוק ההון? ובכן, יש לציין שגם בתקופות "כאוטיות" מסוימות (תלוי איך מגדירים כאוס), יש אנשים שמרוויחים. ובאופן דומה, גם עסקים בישראל, יכולים להרוויח, גם "בתקופות כאוטיות". לדעתנו, "סוד ההצלחה" (או לפחות עקרונות מסוימים עבורו) המאפשר לאנשים מסוימים לצלוח בשוק ההון גם בתקופות של אירועים ביטחוניים, פוליטיים, כלכליים וכו', הוא גם השקעה נבונה וגם קריאה נכונה של השוק. מה זה אומר?
איך משקיעים בצמיחה עסקית נכונה?
ובכן, השקעה נבונה היא השקעה המורכבת מהסתכלות קדימה. כלומר, ערכה של חברה לא בהכרח תלוי בערך השוק שלה כיום, אלא בערך השוק שלה בעתיד. כלומר, אם היום חברה משוערכת במיליון ₪, אך משקיע מסוים יודע שהיא יכולה להרוויח מיליארדים בחמש שנים הקרובות, הרי שאם הוא ירכוש את כל מניות החברה הוא למעשה רוכש מיליארדים בהנחה משמעותית. כלומר, הוא מבצע השקעה נכונה כי הוא משערך נכון את תנאי השוק, את ערך החברה, וכן הלאה.
ואם במקרה קורים אירועים מסוימים שיכולים להטיל צללים על מה שקורה עם החברה ועם שוק המניות, הוא לא קופץ מהספינה. הוא בודק, אובייקטיבית ובחכמה אם יש לו סיבה להישאר או לעזוב. כך שהוא לא מגיב רגשית לתפישות מסוימות שאולי עולות לו, אלא מנווט את הספינה גם "בעתות סערה" לכאורה לעבר הנמל השופע. למעשה, המילה "הזדמנות" באנגלית, מורכבת מהמילה "נמל". Opportunity מכילה בתוכה את המילה Port. יש שיגידו שזה מתייחס לחוויה של לראות נמל, כאשר נמצאים בספינה, אולי בלב ים. כך שמדובר ביכולת "לזהות הזדמנויות" (מקום בטוח / שופע) וכמובן להתקדם לקראתן. ומי שמצליח לשמור את עיניו על הנמל, גם אם מתחיל לרדת גשם, מנצל למעשה הזדמנויות.
כיצד תשפיע המלחמה באירופה על העסקים בישראל
איך יועץ עסקי יכול לסייע לזיהוי ומימוש הזדמנויות עסקיות?
זה למעשה, ולדעתנו, אחד היתרונות המשמעותיים בייעוץ עסקי. שכן, "רב חובל" מנוסה יודע שגם אם יש גשם, הנמל עדיין נמצא. ההזדמנות ישנה. והוא יכול לייעץ לקפטנים של הספינה, שאחראים לנווט אותה, שהנמל למעשה, עדיין שם. כך שבמקום לנהוג "בחובבנות", או לעשות בחירות תמימות ו/או שאינן מודעות במלואן לפוטנציאל, הקפטנים מקבלים פידבק חזק, ברור ופיקח מאדם שיודע איך עושים את הדרך הזאת. ובכך, גם אנשים בשוק ההון יכולים, במקום להתפתות למכור מניות בחברה ברת ערך, דווקא להשקיע יותר בעתות שכאלו.
מה שמביא אותנו לחלק השני, של "הסוד להצלחה" של אותם משקיעים מוצלחים. הם קוראים את השוק. הם יודעים שאם רבים קופצים מהספינה, אז יש "יותר ספינה עבורם". שכן, אם הם ברגע נתון מחזיקים ב-10% ממניות החברה, ואנשים אחרים מוכרים את המניות שלהן כך שלא רק שיש יותר מניות פנויות הן גם עולות פחות – יש להם הזדמנות. ואם הם מזהים בעצם את ההזדמנות, או מקבלים פידבק חיובי ומחזק מהיועץ העסקי שלהן לגביה, הם יכולים להשתמש בתבונה שלהם כדי לרכוש יותר ממניות החברה, ובכך להצליח בגדול ברכישת מניותיה. ועקב יכולתם לקרוא את השוק, הם לא נבהלים, הם פשוט יודעים למה לצפות.
איך להגיב נכונה לשוק העסקי?
וזו נקודה מצוינת לחזור חזרה לנושא הכתבה: מה יעשו אנשים לאור המצב הביטחוני במדינת ישראל. ובכן, בסוף הפסקה הקודמת, רשמנו שביכולתם של אנשי השקעות מיומנות לקרוא את השוק, לא להיבהל ולדעת למה לצפות. אפשר לשוות את האיכות הזאת לרב חובל מנוסה, שיודע שלעתים יש סערה. לעתים הים שואג וסוער. ולעתים יהיו אנשים שינסו לנווט את הספינה למקומות משוגעים, רק כדי להגיב למה שקורה. גם אם הם לא מגיבים מתוך מקום חכם. כך שרב חובל חכם יודע לראות דרך התופעות, לתוך האמת, ופשוט לעשות מה שנכון.
איך להמשיך לזהות הזדמנויות?
איך זה מתבטא במציאות? ובכן, נניח שיש לנו עסק לבייגלה. ולפתע יש כל מיני אירועים ביטחוניים ברחבי הארץ. המחשבה הראשונה יכולה להיות, שאנשים לא ירצו לבוא לקנות עקב כל מיני סיבות אקראיות שמוכר הבייגלה יכול להמציא לעצמו. לאחר שמוכר הבייגלה המציא לעצמו את הסיבות, יכול מאוד להיות שמשהו בתוכו ייכנס לתוך הילוך הישרדותי. וכתוצאה מכך, מוכר הבייגלה לחלוטין יכול "לפספס את הנמל", לא לקרוא את השוק, לא לזהות הזדמנויות, לא להחליט על פעולה נכונה (שיכולה להוביל לצמיחה עסקיות ורווחיות מרובה).
אולי מוכר הבייגלה יחליט לסגור את הבאסטה, דווקא בתקופה בה יכל היה למכור יותר בייגלה מהרגיל אם היה מרחיב את תפישתו ומזהה יותר נמלים והזדמנויות. אולי מכור הבייגלה יחליט דווקא לנסות לעשות יותר שיווק, לדחוף יותר מוצרים, וללכת לאינספור כיוונים שלא באמת מדויקים לו. כלומר, לנסות לנצל הזדמנויות שלא באמת קיימות, אך מבחינתו, עצם ההתעסקות בהן יכולה לעזור להן "לשנות את מצבו".
כיצד ייעוץ עסקי יכול לעזור לעסקים בישראל?
כך, שהדרך בה האירועים הביטחוניים יכולים להשפיע על עסקים בישראל, היא לא בדיוק השאלה הכי שורשית, לדעתנו. אנחנו חושבים שהדרך בה בעלי עסקים בישראל יידעו להתנהל, לחשוב, להבין את המצב ולנהל הזדמנויות – היא זו שתשפיע על העסקים שלהם. שכן, כפי שהדגמנו קודם בכתבה, גם במצבים "כאוטיים", "ובעתות סוערות", יש אנשים שמרוויחים – כל עוד הם יודעים לזהות את "הנמל בקצה /בתוך הסערה", את ההזדמנות האמיתית הפשוטה, הקיימת וזמינה עבורם. ואם הם לא יודעים לזהות זאת, הם לחלוטין יכולים להתייעץ עם יועץ עסקי מיומן, "שמכיר את המים", ויודע איך לשחות בהם. לא רק שהוא יכול לחזק את דעתם, ולעזור להם לראות מה הם יכולים לעשות, הוא יכול לחזק את ידם על ההגה. ולתמוך בהם בגילוי הזדמנויות עסקיות רלוונטיות ורווחיות להמשך דרכם.